12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

Щоб привернути увагу суспільства до важливості рослинного світу в екосистемі планети, Організацією Об’єднаних Націй оголошено 12 травня – Міжнародним днем здоров’я рослин. Гасло цього року «Здоров'я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології» .
Рослини становлять основу життя на Землі, виробляючи шляхом фотосинтезу органічні речовини з мінеральних, вони поглинають вуглекислий газ і небезпечні леткі органічні сполуки та наповнюють атмосферу киснем. Рослини становлять близько 80% їжі, яку споживає людство.
Тому ризики втрати врожаїв через спалахи розвитку шкідників та хвороб рослин, занесених при міжнародних перевезеннях з нехтуванням міжнародних стандартів фітосанітарних заходів, можуть бути занадто небезпечні для продовольчої безпеки світу.
За повідомленнями Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) щорічно внаслідок впливу небезпечних шкідливих організмів рослин втрачається до 40% урожаю сільськогосподарських культур. Як наслідок, мільйони людей не мають достатньої кількості продуктів харчування.
Сучасне життя створює все більше загроз для здоров’я рослин. З’являються нові території, де розповсюджуються шкідливі організми рослин. Міжнародні подорожі та торгівля призводять до поширення шкідників, хвороб, фітонематод та бур’янів по світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу. Саме тому відповідальне поводження з імпортними рослинами та рослинними продуктами має величезне значення в системі здоров’я рослин та безпечної міжнародної торгівлі.
Сьогодні управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує, що зміна клімату та діяльність людини змінюють екосистеми, скорочують біорізноманіття та створюють нові ніші, де розмножуються шкідники.
Так, нещодавно в Україні при здійсненні фітосанітарного моніторингу були виявлені нові шкідники – ясенева смарагдова златка та жовто-бурий мармуровий клоп, які мають статус карантинних. Їх небезпека зумовлена не тільки шкодочинністю, але й економічними наслідками. Тому вкрай важливо не тільки локалізувати та ліквідувати виявлені вогнища, а й попередити проникнення та поширення шкідників в подальшому шляхом інформування та заохочення громадськості до відповідального ставлення до проблем збереження здоров’я рослин.
Щоб бути обізнаним в усіх аспектах фітосанітарного законодавства та питаннях карантину та захисту рослин, насінництва, охорони прав на сорти, ГМО у відкритих системах та якості зерна, пропонуємо громадянам та суб’єктам господарювання слідкувати за публікаціями за цим посиланням.