Кіровоградщина дистанційно долучилася до форуму з питань впровадження реформи шкільного харчування
Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Андрій Багрій спільно з керівництвом Кіровоградської обласної військової адміністрації долучився до чергового форуму з питань впровадження реформи шкільного харчування, який відбувся на Рівненщині за участі першої леді. Олена Зеленська підсумувала стан впровадження змін і підходів щодо організації харчування вихованців навчальних закладів, а також провела нараду з головами ОДА, де наголосила, що найвідповідальніший етап впровадження реформи – саме на рівні громад.
Зазначимо, що в межах наданих повноважень Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.
Саме ж реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.
Нагадаємо, що нова реформа шкільного харчування передбачає:
- Не більше 25 грамів цукру на день (замість 70).
- Максимально 5 грамів солі замість її неконтрольованої кількості у різних стравах.
- Повна заборона на сосиски, ковбаси та інші оброблені продукти, які постачають основну кількість солі. Сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі.
- Близько 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. Картоплю, як окрему страву, можна пропонувати не більше двох разів на 5 днів (чи трьох разів на 6-7 днів).
- Перевага надається цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння.
- М’ясні страви комбінуються з овочевими гарнірами чи салатами.
- Під час їжі завжди має бути доступна питна вода, сік лише в обмеженій кількості й без додавання цукру чи підсолоджувачів.
У шкільних буфетах не дозволяється продаж кондитерських виробів із кремом та морозива. Заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби; продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів; газовані напої, каву, непастеризовані молочні продукти та соки; гриби, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва.
Також однією зі складових реформи шкільного харчування є впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), дотримання якої є запорукою того, що діти споживатимуть безпечну їжу.
У НАССР є основні критерії, контроль за якими може звести до мінімуму ризик виникнення порушення:
· температурний скринінг – контроль за температурою в ланцюжку від моменту виготовлення їжі до її споживання;
· контроль якості – підтверджуючі документи мають бути наявні;
· контроль вологи - особливо для продуктів тривалого зберігання;
· сусідство продуктів і різних процесів – чистий і брудний посуд, сирі та готові страви;
· гігієна працівників –хворих працівників до роботи не допускають;
· контроль часу – термін придатності їжі після того, як вона виготовлена.