Порядок офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих організмів. Що потрібно знати?

Аграрний сектор України ефективно інтегрувався у світову продовольчу систему і наша держава є одним із ключових гарантів продовольчої безпеки у світовому масштабі. Тому для формування та підтримки іміджу як надійного та якісного постачальника продовольства Україна має дотримуватись певних фітосанітарних вимог.
Так, фітосанітарні заходи ряду країн-імпортерів та деякі міжнародні договори України вимагають, щоб імпортовані рослини та продукти рослинного походження походили з місць виробництва або виробничих ділянок з офіційним статусом вільних від певного шкідливого організму та в період вегетації були під контролем уповноваженого інспекційного органу. З фітосанітарними вимогами країн можна ознайомитись тут.
В Україні таким органом є Держпродспоживслужба та її територіальні органи. Зокрема, управління фітосанітарної безпеки та безпосередньо державні фітосанітарні інспектори уповноважені проводити нагляд, обстеження та моніторинг посівів, території, ділянок тощо, за результатами яких ділянки набувають статусу місця виробництва або виробничої ділянки від визначеного шкідливого організму. Контакти державних фітосанітарних інспекторів розміщенні тут.
Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затверджено наказом Мінекономіки від 04.03.2021 року № 451.
Для встановлення офіційного статусу заявник подає: заяву, схематичне зображення розміщення місця виробництва чи виробничої ділянки, документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів.
Схематичне зображення - графічна інформація про розміщення об’єкта на конкретній території місцевості, створена на основі даних, отриманих за допомогою мережевих та геоінформаційних сервісів національного геопорталу або інших геоінформаційних сервісів, у довільній формі із зазначенням географічних координат однієї точки в межах такого об’єкта та, за наявності, інших даних, які уточнюють його розташування на цій місцевості.
Подавати від імені суб’єкта господарювання заяву може уповноважена особа. В цьому випадку надаються документи, що підтверджують її повноваження.
За результатами проведених фітосанітарних процедур (обстеження, відбір зразків, лабораторні дослідження) у разі відсутності визначених шкідливих організмів видається наказ про встановлення офіційного статусу місця виробництва чи виробничої ділянки, вільних від таких шкідливих організмів.
Для підтримання цього статусу на сільгоспвиробника покладається ряд обов’язків, які стосуються підтримки належного фітосанітарного стану.
Незважаючи на надскладні умови, Україна залишається провідним учасником зернового ринку і виконання вимог міжнародних протоколів та угод дасть можливість підвищити рівень просування українського продовольства на зовнішній ринокта сприятиме сталому розвитку сільського господарства.
Так як незабаром розпочнеться період активної вегетації та настануть оптимальні періоди для проведення обстеження на виявлення регульованих шкідливих організмів в посівав сільськогосподарських культур та багаторічних насадженнях, з метою планування та оперативного проведення обстеження просимо попередньо вже повідомляти про заплановані площі для обстеження та по мірі формування подавати відповідні документи.
З будь-яких питань, що стосуються встановлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 310, тел. 0522 32-12-97, електронна пошта – fitokr@ukr.net