Про дієвість системи безпечності харчових продуктів НАССР – кухарям закладів освіти
Кухарі загальноосвітніх навчальних закладів м. Кропивницький на базі Регіонального центру професійної освіти ім. О.С. Єгорова розпочали п’ятиденний курс цільового призначення. В одному з них взяли участь фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області – начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт і головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Людмила Париська. Головною метою лекторів було поліпшити поінформованість працівників харчоблоків стосовно харчової безпеки та системи постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Учасники заходу обговорили функціонування та дієвість системи НАССР в закладах освіти, що є обов’язковою умовою для гарантування безпечного харчування дітей. Крім того, її принципи дають впевненість і гарантію в дотриманні санітарних та гігієнічних норм при організації харчування в школах. Оскільки, їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому згідно з законодавчими вимогами, система управління безпечністю (принципи НАССР) на цих об’єктах повинна бути впроваджена та діяти обов`язково.
Під час виступу Руслан Крайносвіт зазначив, що дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призведе до цілого ряду позитивних моментів:
- неможливість потрапляння до закладу неякісного продукту, адже ще на етапі прийому від постачальника можливо в документальній формі відстежити походження та умови зберігання сировини перед тим, як вона потрапить до харчоблоку;
- контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного і столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, приготування страв, прибирання сміття та відходів, боротьби зі шкідниками);
- виключення ризику перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР сирі та готові продукти повинні зберігатися окремо);
- своєчасна утилізація або повернення постачальнику товарів неналежної якості.
Учасники зібрання, в процесі активної дискусії, мали змогу отримати відповіді на актуальні проблемні питання, що виникають під час роботи та обговорити інші деталі при організації харчування у закладах освіти.