Санітарно-епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій та отруєнь минулого року була складною

За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ситуація щодо інфекційної захворюваності в Україні протягом 2023 року була нестабільною. Так, минулого року зареєстровано 60 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 1020 осіб, у тому числі 420 дітей (41 %). Для порівняння за період 2022 року розслідувались 55 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 512 осіб, із них 213 дітей (41,6 %).
Територіально було охоплено 15 областей та м. Київ. Спалахи реєструвалися у м. Києві – 13, у Львівській області - 10, Київській – 6, Вінницькій, Івано-Франківській, Одеській та Рівненській - по 4, Закарпатській – 3, Дніпропетровській, Житомирській, Миколаївській та Тернопільській – по 2, Кіровоградській, Полтавській, Чернівецькій та Чернігівській областях по 1.
Розподіл за місцем виникнення наступний:
- з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі пов’язано 29 (48 % від усіх) спалахи із загальною кількістю захворілих 293 особи, у тому числі 95 дітей;
- в організованих дитячих колективах зареєстровано 19 (32 %) спалахів із загальною кількістю постраждалих 153 особи, у тому числі 148 дітей;
- у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб зареєстровано 2 спалахи (3 % від усіх), під час яких постраждало 62 особи, з них 35 дітей;
- серед населення у побуті взято участь у розслідуванні 8 (13 %) спалахів, під час яких постраждала 501 особа, з них 118 дітей;
- по 1 спалаху пов’язано з лікарнею (постраждало 8 дорослих осіб) та закладом культури (постраждало 9 дітей).
Передача збудників інфекції в 2023 році найчастіше відбувалася харчовим шляхом (37 випадків), а також контактно-побутовим (17). Забруднена вода стала фактором передачі збудника при 1 спалаху, а при 5 - фактори та шляхи інфікування не встановлено.
В Кіровоградській області за 2023 рік зареєстровано 1 груповий випадок харчової токсикоінфекції з 4 потерпілими. Причиною виникнення захворювання стало вживання продукції домашнього виробництва.
Також, в 2023 році в області зареєстрований 1 випадок отруєння сурогатним алкоголем у поєднанні з дикорослими грибами, постраждало 3 осіб. Випадок стався в закладі громадського харчування, зі слів потерпілих алкоголь був принесений з дому на святкування (походження сурогату невідоме), гриби дикорослі збирала одна із потерпілих самостійно, точну їх назву не знала.
Ситуація, що склалася в країні та вищенаведена статистика змушує дуже серйозно поставитись до того, що ми споживаємо та в яких умовах. Сьогодні, коли ми живемо в період війни, тисячі людей всієї Україні змушені переживати складні, надзвичайні ситуації та зберігати свої життя і життя рідних, близьких.
Наразі погодні умови (сніг, дощі) також сприяють ускладненням санітарно-епідемічної ситуації (аварії, підтоплення), що в свою чергу підвищує ризики виникнення спалахів (групових випадків) гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь. Рекомендації з профілактики їх виникнення можна переглянути в інфографіках.
Але необхідно пам’ятати! Тільки чітке дотримання гігієнічних, профілактичних правил та вимог поводження з харчовими продуктами дасть можливість уникнути отруєння та зараження кишковими інфекціями.