Спалах африканської чуми свиней у Кропивницькому районі
До Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини надійшло повідомлення про загибель двох свиней в особистому підсобному господарстві в селі Варварівка Гурівської сільської ради Кропивницького району, де всього утримувалося 17 голів свиней. Спеціалісти районного управління та ветлікарні терміново виїхали на місце загибелі тварини та провели епізоотичне розслідування.
Зі слів власника, тварини почали хворіти за декілька днів до загибелі. У них спостерігалися погіршення апетиту та спрага, пізніше – хитка хода, загальне пригнічення та повна відмова від корму.
Ветеринарні фахівці здійснили відбір патологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було встановлено діагноз африканська чума свиней (АЧС).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій РДА. Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища (територія особистого підсобного господарства та територія сусіднього особистого підсобного господарства), зону захисту радіусом 3 км (село Варварівка Гурівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області). Також встановлено зону спостереження (нагляду) радіусом 7 км, до якої ввійшли села: Братолюбівка, Бокове, Дубровине та Ситаєве Гурівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області.
Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на територіях особистих підсобних господарств (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвлінню безкровним методом, після чого проводиться їх спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.
Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація залишається на контролі Держпродспоживслужби в області.
Пам’ятайте! АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все свинопоголів’я (навіть потенційно інфіковане). Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.
Враховуючи складність епізоотичної ситуації та кількість зареєстрованих випадків АЧС, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре закликає власників господарств різних форм власності уважно спостерігати за станом здоров’я тварин і дотримуватися правил біобезпеки:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття - лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе власник або персонал;
- перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом. Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли - обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
- пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
А для свиногосподарств важливо посилити заходи біологічної безпеки на тваринницьких об’єктах та забезпечити їх роботу в «закритому режимі».
Пам’ятайте, що лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.
Звертаємось до громадян – у разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.