У Кропивницькому районі обстежили 42 заклади швидкого харчування
Спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби Кіровоградщини спільно з представниками органів місцевого самоврядування та Кропивницького районного управління ГУНП в Кіровоградській області продовжують проведення комісійних обстежень закладів швидкого харчування.
Такі відвідування спрямовані на здійснення контролю за дотриманням операторами ринку вимог законодавства під час провадження діяльності з обігу харчових продуктів, а також на мінімізацію ризиків виникнення випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед споживачів.
Загалом на території Кропивницького району та безпосередньо в обласному центрі обстежено 42 заклади.
За результатами моніторингу персоналу закладів вручені інформаційні листівки про дотримання безпечності та якості харчових продуктів, окремим суб’єктам господарювання надано рекомендації щодо усунення виявлених недоліків, зокрема:
- забезпечити контроль за проходженням працівниками обов’язкових профілактичних медичних оглядів;
- забезпечити наявність у місцях реалізації харчових продуктів документів, що підтверджують їх безпечність та якість;
- дотримуватися належних умов зберігання продукції (дотримання товарного сусідства, температурного режиму);
- забезпечити використання персоналом спеціального (санітарного) одягу;
- промаркувати кухонний інвентар відповідно до його призначення;
- проводити достатні заходи з боротьби зі шкідниками та гризунами.
Крім того, у поодиноких випадках операторам ринку необхідно здійснити державну реєстрацію потужності та впровадити процедури, засновані на принципах НАССР.
Довідково. У зв’язку з дією мораторію на проведення планових перевірок фахівці Держпродспоживслужби області можуть брати участь у комісійних обстеженнях, які мають превентивний характер. Законодавством передбачено проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів лише на підставі офіційного звернення громадянина, заяви самого суб’єкта господарювання, доручення Прем’єр-міністра України або ж у разі перевірки виконання вимог припису.
Нагадуємо операторам ринку, що діяльність у сфері обігу харчових продуктів повинна здійснюватися виключно з дотриманням вимог законодавства. За порушення норм, виявлених під час позапланової перевірки, передбачена адміністративна відповідальність.
