Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Чим захворювання на сказ небезпечне для людини

Останнім часом у Кіровоградській області почастішали випадки сказу серед тварин, про що поінформував начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук у відеоролику.

Але сказ небезпечний не лише для тварин, а й для людей. Хвороба спричиняє енцефаліт із стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі несвоєчасного надання медичної допомоги летальні наслідки неминучі. Тому особливо важливим є вчасне звернення постраждалого до медичної установи.

Джерелом інфікування можуть стати хворі домашні (кіт, собака), сільськогосподарські (велика рогата худоба, коні, вівці тощо) або дикі тварини. Передача вірусу сказу людині відбувається здебільшого через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизові оболонки.

Після укусу чи ослинення ділянки тіла людини вірус може жити в організмі без проявів хвороби 1-3 місяці. Але інкубаційний період може збільшуватися до 1-го чи 3-х років, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Виділяють 3 стадії хвороби:

Перша – провісники. На цій стадії рубець, який залишився від укусу, починає турбувати: червоніє, свербить, болить. У цей період може боліти голова,  порушуватися сон, з’явитися безпричинна тривога та/або туга, підвищена чутливість до яскравого світла та гучних звуків. Людина може уникати спілкування або стати відлюдькуватою та грубою.

Друга стадія – збудження. Зазвичай настає через 1-3 дні від початку хвороби. Людина стає неспокійною, прискорюється серцебиття. Мучить спрага, але постраждалий не може пити через рефлекторне скорочення м’язів гортані – з’являється страх води. Навіть звук води або згадка про неї може викликати цей симптом. Далі виникають судоми, які можуть починатися навіть через рух повітря, гучні звуки та яскраве світло. На цій стадії часто зустрічається лихоманка - температура тіла підвищується до 40-41 °С. З’являються галюцинації, марення та почуття страху. Людина стає агресивною, підвищується слиновиділення.

Третя стадія – параліч, зазвичай настає через 3-4 дні. Людина заспокоюється, але з’являються судоми м’язів очей, нижніх кінцівок, а також виличних м’язів («відвисла щелепа»). Настає параліч дихальних м’язів, а далі – летальний кінець.

Чи передається сказ від людини до людини?

Достовірного та практичного підтвердження такої можливості наразі немає.

Якщо укусу уникнути не вдалося, що потрібно робити?

Перша й дуже важлива дія – це правильна обробка рани! Адже у 90% випадків вірус сказу можна вбити на даному етапі. Місце укусу (ослинення, подряпання) рясно промити господарським милом під проточною водою, не менше 15 хвилин. Краї рани потрібно обробити розчином йоду і накласти стерильну пов’язку. Алгоритм подальшого лікування, в тому числі необхідність екстреної вакцинації, визначає лікар.

Чи потрібно звертатися до медичного закладу?

Якщо ви були подряпані, ослинені чи покусані твариною, особливо дикою чи безпритульною, необхідно відразу звернутися в медичний заклад! Навіть, якщо тварина здається абсолютно здоровою (пам’ятайте, вірус в слині хворої тварини знаходиться за 1-7 днів до появи перших ознак сказу).

Будь-яка атипова поведінка хоч диких, хоч домашніх тварин повинна насторожувати.

Як можна захиститися від сказу?

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпати їх і, за можливості, уникати зон, де вони можуть мешкати.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться до вас підійти.

Також варто навчити дітей не чіпати безпритульних тварин – навіть, якщо це котик, якого всі знають у дворі.

Якщо маєте домашніх улюбленців, обов’язково вакцинуйте їх за графіком щеплень.

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки