Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Хвороби розсади овочевих культур

Сезон городніх робіт починається ще з кінця зими-початку весни, коли насіння овочевих культур висівається на розсаду.

Вирощування розсади – кропіткий процес, проте завдяки цьому способу смакувати овочами з власної грядки можна набагато раніше, ніж висіваючи насіння прямо в ґрунт.

Але розсада схильна до різних захворювань. Тому важливо вчасно розпізнати перші симптоми захворювання і вжити заходів, щоб не допустити подальшого поширення хвороб та загибелі рослини.

Чим може захворіти розсада?

Чорна ніжка – найпоширеніша хвороба. Небезпечна вона для капусти, перцю та баклажана. Рідше зустрічається на огірках, кабачках, гарбузах, томатах. Хвороба проявляється на розсаді від появи перших сходів до висадки рослин. Найнебезпечніша чорна ніжка для розсади, яка вирощується в загальних ємностях, наприклад, в ящиках. Розсада в горщиках, касетах і таблетках менш вразлива. Чорна ніжка здебільшого спричинена патогенними грибами, що мешкають в ґрунті. Зрідка причиною хвороби є бактерії.

Стебло хворої рослини темніє, на ньому формується характерна перетяжка. В подальшому у розсади з більш товстим стеблом можуть бути темні довгасті плями трохи вище ґрунту. Розвиток хвороби йде дуже швидко. Інфекція переходить на кореневу шийку і коріння, викликаючи гнильне ураження дрібних коренів. У подальшому їх коренева система розвивається слабко, рослини легко висмикуються з ґрунту. Зовні першою ознакою захворювання, зазвичай, є масове, осередкове вилягання розсади, зона якого дуже швидко розширюється.

Коренева гниль – це грибкове захворювання, яке вражає кореневу систему розсади. Сім'ядольні листочки стають жовтуватими і блідими, на кореневій шийці утворюється темно-коричневий наліт, стебло починає темніти і загнивати. Найчастіше вражає томати та деякі квіткові культури.

Однією з поширених причин в'янення розсади, є патогенні ґрунтові гриби. Це захворювання найчастіше вражає томати та деякі квіткові культури.

Першими ознаками захворювання є легке в'янення верхівки рослини або окремих листів, пожовтіння листя, легкий рожевий наліт на кореневій шийці. Захворювання може носити стрімкий характер, в результаті чого практично всі рослини за короткий час в'януть і засихають. Іноді набуває затяжного характеру, коли уражені рослини відстають у рості, листя частково (часто з одного боку) в'януть і обпадають. Характер захворювання зазвичай залежить від умов середовища і патогена. Наприклад, фузаріозне в'янення більш інтенсивно розвивається при температурі повітря 25-28°С, для вертицилезного в'янення найбільш сприятливими є температура повітря 16-20°С, особливо в поєднанні з підвищеною вологістю. Відзначено більш інтенсивний перебіг захворювання при надлишку азотних добрив.

Фітофторозом найчастіше хворіє розсада томатів. Також може проявлятися на розсаді баклажанів, перців, рідше огірків. Ближче до краю і кінчика листя покривається темними плямами, які чорніють і призводять до висихання рослин.

 

Як вберегти розсаду від хвороб?

Найважливіше в запобіганні хвороб розсади – це використання якісного субстрату та обробленого насіння. Як варіант – використання стерильних субстратів на основі кокосового волокна або самостійна стерилізація (прожарювання, пропарювання) ґрунту. Для дезінфекції великих обсягів ґрунту в розсадниках використовують формальдегід, свіжогашене вапно.

Бажано, за 3-5 днів до висіву розсади обробити ґрунт фунгіцидами біологічного походження, які зареєстровані в Державному реєстрі пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (далі – Державний реєстр).

У профілактичних цілях рекомендовано: полив розсади раз в 10-14 днів хімічними препаратами згідно Державного реєстру, такими як Превікур Енерджі 840 SL (Магнікур Ендерджі 840 SL – для роздрібного продажу населенню), своєчасну пересадку рослин в ємності більшого об’єму та вибраковку всіх підозрілих, слабких та відстаючих рослин.

Варто звернути увагу на насіння – на розсаду використовують протруєне насіння або дезінфікують його одним із загальноприйнятих способів.

Важливою умовою профілактики хвороб є підтримка оптимальних температури і вологості в приміщенні, де вирощується розсада. Тому, дренаж ємностей для вирощування, субстрат, здатний пропускати надлишкову воду, періодичні провітрювання приміщення – найважливіші умови профілактики хвороб розсади. Поливають рослини тільки теплою водою. Полив водою з температурою нижче температури ґрунту – категорично неприпустимий!

Температура ґрунту не повинна бути нижче температури повітря в приміщенні. Для цього потрібно обов'язково зробити теплу «підкладку» на підвіконні і організувати підігрів ґрунту в теплицях і парниках. Саме різка зміна температури і вологості ґрунту – короткий і прямий шлях до кореневих гнилей.

Відмінний варіант профілактики кореневих хвороб – застосування біопрепаратів, таких як Байкал. Розкладаючи рослинні залишки, вони не тільки підвищують родючість ґрунту, але і витісняють, пригнічують збудників кореневих гнилей. Створення сприятливої  для рослин мікрофлори значно підвищує їх стійкість.

Врятувати хворі рослини буває досить складно. При появі перших рослин з характерними ознаками захворювання необхідно: прогріти і підсушити ґрунт в розсаднику, видалити уражені рослини, розсадити здорову розсаду по окремих ємностях; пролити всю розсаду розчином фунгіциду типу Превікур (Магнікур), а осередки захворювання – додатково 0,5 % розчином мідного купоросу. Через 10-14 днів обробку потрібно повторити.

У боротьбі з фітофторозом використовуються системні фунгіциди згідно Державного реєстру, такі як Ридоміл Голд, Квадріс. Для обробки готуються розчини відповідно до інструкції, які розпилюються на листя, стебла і верхній шар ґрунту. Препарати швидко проникають в тканини рослин і забезпечують тривалий захист. Ознаки наявності захворювання можуть зникнути після першої обробки.

Дотримання основних профілактичних і лікувальних заходів обов'язково допоможе виростити міцну і здорову розсаду, що є головною запорукою гарного врожаю.

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки