Організація харчування в інтернатних закладах — у фокусі уваги Держпродспоживслужби Кіровоградщини
На базі Знам’янського дитячого будинку-інтернату ІІ–ІІІ–IV профілю відбулася нарада з питань організації харчування підопічних в інтернатних закладах системи соціального захисту населення області. У заході взяли участь спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Нарада проходила під головуванням директора департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної військової адміністрації Олександра Догарова.
У своєму виступі в. о. першого заступника начальника Головного управління Руслан Крайносвіт зосередив увагу на дотриманні в закладах соціальної сфери постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), здійсненні моніторингу практичного застосування цих процедур та організації навчань із застосування системи НАССР.
Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Галина Сабадаш наголосила на основних вимогах у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення, зокрема щодо:
- утримання приміщень і території закладу,
- здійснення контролю за станом водопостачання та водовідведення,
- організації медичного забезпечення підопічних,
- проходження медичних оглядів працівниками,
- забезпечення підопічних відповідно до мінімальних вимог предметами, матеріалами та інвентарем.
Окремо учасники розглянули питання організації харчування в закладах системи соціального захисту населення, зокрема складання меню, ведення обліково-звітної документації з організації харчування, дотримання норм споживання основних видів харчових продуктів, здійснення контролю при прийманні, обігу та використанні харчових продуктів тощо.
Наприкінці заходу сестер медичних з дієтичного харчування та шеф-кухарів системи соціального захисту населення поінформували про можливість звернення до Держпродспоживслужби області за консультативно-інструктивною допомогою з питань дотримання вимог санітарного законодавства, безпечності та якості харчових продуктів, що сприятиме попередженню спалахів гострих кишкових інфекції і харчових отруєнь серед підопічних та працівників закладів соціальної сфери та забезпеченню стабільної санітарно-епідемічної ситуації в області.

