Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Понад 90% примірних меню для закладів освіти погодили без зауважень у 2023 році

Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні. Забезпечують реалізацію реформування як керівники закладів освіти, так і державні органи влади.

Так, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з департаментом освіти і науки ОВА, місцевими органами виконавчої влади та самоврядування працюють над впровадженням сучасних підходів розбудови здорового, корисного, якісного та безпечного харчування дітей у закладах освіти та правильним плануванням організації харчування на харчоблоках та в їдальнях закладів Кіровоградщини.

Результати комісійних обстежень, здійснених у 2023 році, показали, що на базі власних харчоблоків організоване харчування у 689 обстежених закладах (322 садочки та 367 шкіл), у 17 школах харчування дітей забезпечують суб’єкти господарювання, які орендують харчоблоки, в одній школі Новгородківської громади організовано доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти (кейтеринг), в 36 школах організоване харчування буфетною продукцією. У 27 обстежених закладах взагалі відсутнє харчування.

Заклади освіти, в яких здійснюється харчування, використовували сезонне меню, сформоване відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та погоджене з Головним управлінням або меню, рекомендоване МОЗ України.

Серед наданих закладами дошкільної освіти на розгляд примірних чотиритижневих сезонних меню (997) погоджено спеціалістами Держпродспоживслужби області 924, що становить 92,6%. Що стосується шкіл, то з 1124 примірних чотиритижневих сезонних меню погоджено 995 (88,5 %).

Водночас проводився аналіз меню-розкладів у закладах освіти, в 183 випадках були зафіксовані порушення. Найчастіше меню-розклад складався без урахування примірного чотиритижневого сезонного меню або в меню-розкладі не передбачена різна кількість продуктів відповідно до норм харчування для кожної вікової групи дітей. 

Перевірено й асортимент харчових продуктів, дозволених для харчування дітей в закладах освіти. Порушення були виявлені в 4 закладах освіти (3 садочки та 1 школа). Так, для харчування дітей використовувались консерви промислового виробництва (консервована квасоля) та були відсутні супровідні документи на харчові продукти, що підтверджують їх безпечність та якість.

Ще одним елементом впровадження та функціонування реформи системи харчування є організаційно-консультативна робота щодо дотримання закладами освіти вимог чинного законодавства. Зокрема за 2023 рік спеціалісти в сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області провели 232 семінари/наради з залученням керівників закладів освіти та відповідальних за організацію харчування. Також здійснено 3442 бесіди з керівниками та медичними працівниками закладів освіти щодо організації харчування дітей.

Робота в частині реалізації реформування системи харчування, а саме: забезпечення якісним та безпечним харчуванням дітей у закладах освіти, формування культури здорового харчування, модернізації матеріально-технічної бази харчоблоків тощо продовжується.

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки