Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Представники Держпродспоживслужби Кіровоградщини долучилися до обласного форуму «Реформа харчування»

В межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі в м. Кропивницький пройшов обласний форум «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи». Участь у заході взяли начальник Держпродспоживслужби Кіровоградщини Ігор Бойчук, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт, начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Черненко та начальник Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області Віктор Заброда.

Спікерами для присутніх освітян та органів місцевого самоврядування виступили провідні експерти Проєктного офісу реформи системи харчування, представники Міністерства освіти і науки України, обласної та міської влади. Метою спілкування був аналіз здійснених заходів та підготовка громад і закладів освіти до реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.

Спікери зібрання висвітлили тематичні панелі та дискусії, зокрема щодо організації ефективних публічних закупівель, відновлення та модернізації харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності, дотримання принципів НАССР, формування звичок здорового харчування тощо.

Зазначимо, що реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.

В межах наданих повноважень Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів та страв відповідно до постанови Кабміну від 24 березня 2021 року № 305 та Санітарних регламентів для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, затверджених наказами МОЗ України.

Крім того, з метою підвищення обізнаності щодо норм та стандартів роботи спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби області здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо забезпечення санітарно-гігієнічних вимог, протиепідемічного режиму в їдальнях та на харчоблоках закладів освіти.

Усі заходи реформи системи харчування в закладах освіти повинні забезпечити повноцінне, збалансоване, безпечне харчування дітей та підвищувати імунний захист дитячого організму від впливу навколишнього середовища, що в кінцевому результаті безпосередньо вплине на здоров'я суспільства.

Тож Реформа продовжується і повинна підтримуватись не тільки організаторами дитячого харчування, а й батьками, громадою та причетними контролюючими службами.

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки