Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Реформування системи харчування в закладах освіти – запорука здоров’я дітей

Нещодавно фахівці Новоукраїнського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провели семінар-нараду зі спеціалістами відділу освіти та керівниками закладів освіти Ганнівської сільської територіальної громади. Основною темою заходу стало реформування системи шкільного харчування.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Новоукраїнського районного управління Світлана Кузькова висвітлила питання щодо впровадження Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р. Вона зазначила, що реалізація Стратегії дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. В свою чергу це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань у дорослому віці.

Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:
-    організація якісного та безпечного харчування (закупівлі та фінансування);
-    відновлення та модернізація харчоблоків;
-    розвиток кадрового потенціалу;
-    впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

Сучасна матеріально-технічна база харчоблоків, дотримання технологічних процесів, освіта та обізнаність працівників, а також провадження нових підходів і технологій у приготуванні харчування дозволить підтримувати та зміцнювати здоров’я дітей під час навчально-виховних процесів у закладах освіти.

Доповідачка звернула увагу присутніх на зниження фізичної активності дітей, та на збільшення споживання легкозасвоюваної вуглеводної їжі, яка нині є в широкому доступі в магазинах, в закладах громадського харчування та містить багато канцерогенних речовин - все це шкідливо впливає на стан здоров’я дітей. Тому, в межах реформи шкільного харчування важливим є дотримання вимог з організації харчування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та донесення таких вимог до батьків дітей. Ці вимоги покликані збагатити раціон дітей овочами, фруктами, доповнити його корисними компонентами (горіхами, сухофруктами), перейти на корисні способи приготування страв - надавати перевагу тушкуванню, запіканню, що вплине на зниження вмісту трансжирів у стравах та дозволить зберегти поживні речовини.

На завершення семінару учасники отримали кваліфіковані відповіді фахівців районного управління щодо особливостей складання примірного чотиритижневого сезонного меню, ведення документації з організації харчування, на асортимент дозволених продуктів харчування в закладах загальної середньої освіти, дотримання санітарно-гігієнічних вимог на харчоблоках закладів освіти тощо. 

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки