Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Спалах високопатогенного грипу птиці зареєстровано на Кіровоградщині

12 січня до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про загибель свійської птиці в двох приватних домоволодіннях у с. Новий Стародуб Петрівської територіальної громади Олександрійського району. Станом на 14 січня було зареєстровано 111 загиблих птахів (91 голова курей, 20 голів качок).

У наявної в домоволодіннях живої птиці спостерігаються клінічні ознаки пташиного грипу, а саме: відмова від корму та води, пригнічений стан, діарея та витіки ексудату (рідини) з дзьоба. У загиблих птахів виявлені ціаноз гребня, крововиливи на селезінці, серці, печінці, геморагічне запалення кишечника, запалення яйцеводів.

В ході епізоотичного розслідування ветеринарні фахівці здійснили відбір патологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській та Черкаській регіональних державних лабораторіях Держпродспоживслужби. За результатами досліджень виявлено РНК вірус пташиного грипу типу А субтипу Н5N1 та підтверджено діагноз.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху високопатогенного грипу птиці проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській  РДА. Рішенням комісії затверджено план дій щодо ліквідації високопатогенного грипу птиці, оголошено інфікованою зоною неблагополучного пункту та встановлено карантин (вулиці Гранітна та Козацька с. Новий Стародуб). Також визначено 3-кілометрову буферну зону (села Новий Стародуб та Федорівка) та 10-кілометрову зону спостереження (села Олімпіадівка, Червоносілля, Мар’янівка, Балахівка, Олександрівка, Чечеліївка, Малинівка Петрівської територіальної громади та села Видне, Гайок, Пустельникове, Ізмайлівка Олександрійської територіальної громади).

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці в інфікованій зоні застосовують стемпінг-аут (знищення (спалювання) усього поголів’я птиці та проводять дезінфекцію приміщення, де утримувались птиця та дрібний інвентар, взуття, одяг, що міг бути заражений.

Наразі в сусідніх домоволодіннях загиблої та захворілої птиці не виявлено. Ситуація залишається на контролі.

Довідково. Грип птиці - масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині.

Серед диких птахів збудник хвороби (РНК-геномний вірус) не викликає важкої симптоматики та масового захворювання, чого не скажеш про свійських птахів, для яких інфікування може бути смертельним.

Переносниками інфекційного захворювання можуть бути: люди, комахи, гризуни, синантропна (горобці, синиці) та дика перелітна птиці. Зазвичай інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом, аліментарно та контактно.

Грип птиці може тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури. На інфікованому пір’ї збудник грипу зберігає активність протягом 8–20 діб.

Прямі сонячні промені знезаражують вірус протягом 50-55 годин, температура +56 С - протягом 3 годин, +65-70 °С - протягом 2-5 хвилин.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті господарства власники птиці повинні дотримуватись таких профілактичних заходів:

-         здійснюйте купівлю-продаж птахів лише в місцях санкціонованої торгівлі та за наявності відповідних ветеринарних документів;

-         при утриманні птиці не допускайте її вигулу за межами двору та виключіть можливість контакту домашньої птиці з дикою (наприклад, водоплавною);

-         утримуйте окремо різні види птахів;

-         проводьте очищення, дезінфекцію приміщень та території, де утримується птиця, також не допускайте сторонніх осіб до цих місць;

-         здійснюйте знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

-         перед годуванням необхідно проводити термічну обробку кормів;

-         при догляді за домашньою птицею дотримуйтесь правил особистої гігієни (змінюйте одяг, взуття, мийте руки з милом тощо);

-         використовуйте якісні та безпечні корми для птахів. Зберігайте їх у місцях недоступних для синантропної та перелітної птиці (голубів, горобців тощо);

-         інформуйте спеціалістів державних лікарень ветеринарної медицини про наявність птиці для проведення необхідних профілактичних заходів чи клінічного огляду.

Пам’ятайте, при виявлені ознак захворювання (пригнічення, відсутність апетиту, сльозотеча, ураження нервової системи тощо) чи у випадку масової загибелі птиці необхідно повідомити держану лікарню ветеринарної медицини.

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки