Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Увага! Нове маркування сигарет

З 11 липня 2023 року в державі діє Закон України №1978-IX «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення», норми якого  базуються на положеннях Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну.

Цей Закон передбачає, зокрема, заборону ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток, повну заборона реклами та стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет, а також тютюнових виробів. А вже з 11 січня 2024 року діють оновлені правила й до маркування пачок сигарет. Відтак виробники розміщуватимуть на упаковках із сигаретами графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки та QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від куріння "Я кидаю курити"

Варто зазначити, що набори комбінованого медичного попередження сформовані Міністерством охорони здоров’я України у партнерстві з громадськістю, не пов’язаною з тютюновою індустрією, з бібліотек зображень тих країн, де медичні попередження довели свою ефективність.

Зауважимо, що куріння тютюну у 70% випадків викликає хронічне обструктивне захворювання легень, за даними ВООЗ, це третя причина смертності у світі. Саме тому на рівні країни триває системна робота: від інформаційно-роз’яснювальних заходів для підлітків до створення сучасних сервісів підтримки для боротьби із залежністю, посиленням законодавчих норм.

Зі свого боку Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у 2023 році провело 15 профілактичних заходів у містах та селах територіальних громад області з питання попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення. Також звертаємо увагу, що відповідно до рішення Міністерства охорони здоров’я України Держпродспоживслужбі дозволені позапланові перевірки у цій сфері.

 

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки