Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Здійснення лабораторного контролю готових страв та питної води в закладах освіти

З метою контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства та попередження виникнення гострих кишкових інфекцій (отруєнь) в закладах освіти фахівці районних управлінь Держпродспоживслужби області під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) в 2023 році проводили вибіркові відбори зразків та проб для лабораторного контролю. Зокрема відібрано 120 проб готових страв на калорійність, 49 на якість термічної обробки та 4 на мікробіологічне забруднення. Згідно з результатами досліджень Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відхилень не виявлено.

З об’єктів середовища життєдіяльності людей (обладнання харчоблоку, посуду, спецодягу тощо) було відібрано 636 гігієнічних змивів, з них у 17 виявлені золотистий стафілокок та кишкова паличка.

За результатами лабораторного контролю до адміністрації закладів освіти направлено приписи та листи щодо усунення порушень, а саме: проведення генерального прибирання з застосуванням миючих, дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України та проведення повторних змивів з об'єктів середовища. Всі заходи для усунення порушень закладами освіти виконані.

Також важливим чинником у профілактиці виникнення спалахів (групових випадків) захворювань та отруєнь є проведення лабораторних досліджень питної води за показниками безпечності та якості. Так, у закладах освіти відібрано 86 проб питної води на мікробіологічні показники (нестандартних зразків не виявлено) та 78 - на санітарно-хімічні показники, із яких у 35 пробах  виявлено відхилення від нормативних значень. Здебільшого питна вода не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за вмістом сульфатів, сухого залишку мінеральних солей, загальною жорсткістю (у 23 закладах дошкільної та 5 закладах загальної середньої освіти).

Враховуючи всі результати лабораторних досліджень щодо невідповідності води за санітарно-хімічними показниками, до закладів освіти направлені приписи та листи з пропозиціями забезпечити заклад питною водою відповідно до ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (використання негазованої фасованої води або кулерів з питною водою промислового виробництва, встановлення фільтрувальних водоочисних пристроїв тощо).

Відповідно до вимог санітарних регламентів для закладів дошкільної, загальної середньої освіти, постанови Кабміну № 305 від 24.03.2021 р. відповідальність за організацію харчування, безпечність та якість готових страв, питної води, дотримання санітарного законодавства несе засновник, керівник закладу та постачальник послуг з харчування.  

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки